Sunday 19 November 2017

Acar Ikan Masin Jutawan Forex


Acar Jutawan merupakan produk bumiputera Islam yg diinspirasikan daripada resepi tradisi. Acar ikan masin ini menggunakan 100 resepi asli dan menggunakan bahan2 semulajadi serta tidak menggunakan bahan pengawet dan pewarna tiruan. Sungguh menepati citarasa tempatan, kombinasi ikan masin, lada jeruk dan bawang putih jeruk menjadikan ia pilihan hidangan yang lengkap. Sesuai dimakan bersama nasik putih, nasi minyak, bubur atau apasaja makanan rutin masyarakat Malásia. Acar Ikan Masin Talang (RM 10.90) Acar Ikan Masin Kurau (RM 14.90) Acar Ikan Masin Bertulang (RM 15.00) Acar Buah-buahan (RM 8.00) KINI DENGAN VERSI X-TRA PEDAS. Kos Penghantaran. RM6 (1-3 botol) bg Semenanjung RM 10 bg Sabah dan Sarawak HUBUNGI AGEN ACAR JUTAWAN. Tel. No. 012-8125182 (whatsappwechat) Email. Shidah5182yahooPermintaan tinggi punca terubuk Sarawak diganti spesies importar Índia, Myanmar SEBUT saja terubuk Sarawak, pasti ramai yang akan terliur dengan keenakan isinya yang lemak dan manis, apa lagi kalau dapat menikmati ikan terubuk bertelur. Malah tidak sah rasanya kunjungan porwat ke Bumi Kenyalang, kalau tidak membawa pulang ole-ole ikan terubuk Sarawak, terutama terubuk masin dan telur terubuk masin, yang ada dengan banyaknya di Pasar Tamu Satok di Kuching. Terubuk ini juga laris ketika Ramadan yang menjadi juadah wajib penggemarnya ketika berbuka mahu pun sahur. Pendek kata, terubuk Sarawak memang amat popular terutama di kalangan porwat em Semenanjung, Sabah dan Brunei Darussalam, yang menjadikannya buah tangan wajib apabila berkunjung ke bumi kenyalang ini. Populari terubuk ini berkait rapat dengan hakikat ikan itu sudah lama pupus dari sungai di Semenanjung tetapi di Sarawak spesies ikan bertulang banyak itu masih boleh diperoleh terutama pada musim terubuk bertelur antara Jun hingga Oktober. Bekalan terubuk tempatan boleh didapati di Sungai Lupar (Lingga dan Sebuyau dalam Bahagian Sri Aman), selain di Sungai Saribas (Pusa, Beladin dan Maludam di Bahagian Betong) e Sungai Lassa (Teba8217ang e Daro di Bahagian Mukah). Bagaimanapun, berbeza dengan mudahnya terubuk itu dibeli, hakikatnya, terubuk tempatan kian terhad dan sukar diperoleh yang disebabkan usaha kerajaan mengawal tangkapan ikan yang kian pupus dengan mengehadkan kegiatan menangkap ikan terubuk. Semua ini demi membolehkan spesies ini membiak. Biarpun bilangannya terhad, ramai peraih yang masuk ke kawasan berkenaan setiap kali musim terubuk untuk membeli bekalan yang terhad itu secara borong dan mengeksportnya ke luar negara terutama Singapura. Tidak hairanlah harga ikan terubuk tempatan bertelur kini boleh mencecah antara RM36 hingga RM45 sekilogram berbanding sekitar RM28 sekilogram satu ketika dulu. Terubuk masin tempatan atau lebih dikenali sebagai 8216terubuk masin local8217 di kalangan pembeli pula dijual pada harga RM18 seekor berbanding RM8 seekor untuk saiz sama bagi ikan terubuk import. Ramai yang mungkin tidak sedar kebanyakan ikan terubuk masin yang dijual di kawasan Pasar Satok di Kuching itu diimport Dari Índia dan Myanmar dengan jumlah pengusaha yang menjual ikan terubuk kini berjumlah 14 orang, dibantu lebih 100 pekerja. Pengasas penjualan ikan terubuk masin di Sarawak, Ibrahim Mohd Sahari, 49, dari Jalan Muhibbah, Kuching, Berkata mereka terpaksa membeli ikan terubuk yang diimport Dari Índia e Myanmar daripada pembekal. 8220Saya orang pertama menjual ikan terubuk di Kuching pada 1989. Dulu hulk sekotak ikan terubuk masin seberat 20 kilogramo dijual dinâmico RM75 saja, kini sudah naik sehingga antara RM150 hingga RM250 sekotak mengikut saiz ikan. 8220Dengan dibantu 13 pekerja, saya menjual sehingga satu tan metrik atau 50 kotak terubuk sehari, dengan berat setiap kotak 20 kilogramos, 8221 katanya sambil menambah ikan kecil yang dipanggil 8216Semperit8217 boleh dijual dengan harga empat ekor RM10, tetapi ikan besar yang dipanggil terubuk dijual pada harga Antara RM10 ke RM18 seekor, 8221 katanya. Cara memproses terubuk masin cukup mudah dengan mengeluarkan ikan terubuk beku dari kotak dan terus merendam dalam air kira-kira dua minit, sebelum disiang dan dibersihkan. Bagi yang bertelur, telur akan dikeluarkan untuk dijual secara berasingan. Selepas itu, ikan terubuk yang sudah dibersihkan akan diletakkan garam yang diimport Tailândia, sebelum terus dipamer untuk dijual. Bagi telur terubuk importação i dijual dengan harga antara RM100 hingga RM200 sekilogram, berbanding telur terubuk tempatan di Sarawak yang dijual dengan harga RM300 sekilogram. 8220Kita hanya menggunakan garam yang diimport Tailândia kerana ia paling halus dan lembut. Harga garam Tailândia ini dulu hanya RM8.50 seguni (mengandungi 25 kilogram garam) berbanding sekarang sudah naik kepada RM16 seguni. Selain kos membeli terubuk sudah naik begitu tinggi, kos lain termasuk garam juga sudah naik, tetapi harga terubuk masin masih kekal sama, sekali gus menyebabkan kami tidak untung banyak, 8221 katanya. Ibrahim yang juga pemilik Perusahaan U. I.T. M (Usahawan Ikan Terubuk Masin) turut menjadi pembekal tetap terubuk masin kepada Tabung Haji dan agensi yang menawarkan pakej umrah, untuk dibawa oleh jemaah sebagai makanan di Makkah, selain pernah menghantar terubuk masin sehingga ke Londres. Beliau turut mengakui, sepanjang Ramadan seperti sekarang, terubuk bakar atau terubuk panggang yang cukup popular di kebanyakan bazar Ramadan di Sarawak juga sebenarnya terdiri daripada terubuk yang dibawa dari Myanmar dan Índia, bukannya terubuk Sarawak. Ini kerana pembeli biasanya hanya sanggup membayar antara RM10 ke RM20 untuk seekor terubuk panggang di bazar Ramadan, sedang kos untuk mendapatkan terubuk tempatan terlalu mahal dan lebih daripada itu. 8220Rahsianya ialah cara kita memproses ikan itu supaya rasanya sesedap terubuk tempatan. Jika kena ramuan dan caranya seperti untuk panggang kita letakkan garam, kunyit, serai dan minyak serta cara membakarnya juga perlu betul, rasanya pasti seenak terubuk tempatan, 8221 katanya. Mohd Rus Hassan, 77, yang mengusahakan perniagaan ikan terubuk masin di Pasar Satok sejak lebih 10 tahun lalu pula berkata, terubuk tempatan banyak perbezaannya dengan terubuk importação, terutama muncungnya yang panjang dan besar, manakala badannya kecil dan pendek. 8220Kalau nak bezakan ikan terubuk masin Sarawak dengan import, tengok sisik dulu. Sisik terubuk Sarawak hidup dan boleh dibuka walaupun sudah diproses menjadi ikan masin, berbanding sisik terubuk importar yang mati dan keras. Mulut ikan terubuk Sarawak juga lebih besar berbanding terubuk importar dan apa yang lebih penting rasa terubuk Sarawak jauh lebih lemak dan manis berbanding importar, 8221 katanya yang menjual purata 3.000 ekor terubuk sehari. Seorang pekerja di gerai menjual terubuk masin, Putradi Putit, 36, berkata mereka memproses sekitar 16 kotak terubuk setiap hari biasa dan pada Sabdo dan Ahad mera perlu memproses sehingga 22 kotak ikan terubuk sehari. Setiap kotak mengandungi antara 60 ekor hingga 75 ekor ikan mengikut saiz. 8220Kami kena gunakan pisau yang cukup tajam supaya kerja menyiang ikan lebih cepat dapat dilakukan. Kalau pisau cukup tajam kami boleh menyiang sehingga lebih 100 ekor ikan dalam são. 8220Kebanyakan pelanggan yang membeli ikan terubuk masin pula terdiri daripada penduduk dari Semenanjung yang mahu membawa pulang ikan terubuk sebagai ole-ole8217. Kami perlu membungkusnya dengan kemas di dalam kotak supaya dapat dibawa menaiki pesawat, 8221 katanya. Saiz kepala, bentuk badan bezakan spesies terubuk PERBEZAAN antara terubuk Sarawak dengan terubuk importar ialah terubuk tempatan berkepala besar tetapi pendek manakala ikan importar berkepala bulat de panjang. Pegawai Perikanan Jabatan Perikanan Malásia, Johari Tim, Berkata keistimewaan terubuk Sarawak lebih berlemak dan telurnya lebih besar. 8220Perbezaan juga dapat dilihat daripada segi kesegaran. Terubuk tempatan lebih sedap kerana segar sedangkan terubuk import terpaksa dibekukan terlebih dulu, 8221 katanya. Pegawai penyelidik di Institut Penyelidikan Perikanan Sarawak pula, Albert Chuan, Berkata terubuk importar mempunyai bintik hitam di badan tetapi tiada pada terubuk sungai. Katanya, perbezaan terubuk tempatan dan import juga boleh dilihat pada harga. 8220Terubuk sungai lebih mahal berbanding terubuk import. Sekali imbas memang sukar mencari perbezaan terubuk sungai dan terubuk import. Orang biasa memang selalu keliru, 8221 katanya. Ada dua jenis terubuk di Sarawak iaitu terubuk laut atau Tenualosa macrura yang boleh dikenali dengan fizikalnya bermulut kecil, bersaiz pendek dengan bahagian kepala lebih kecil dan badan lebih gemuk. Terubuk sungai Tenualosa toli mempunyai muncung atau mulut lebih besar dan panjang yang juga dikenali sebagai Terubuk Sarawak di kalangan penduduk negara ini. Terubuk adalah ikan pelagic dalam keluarga Clupeidae. Penentuan jantina ikan terubuk hanya dapat dikenal pasti apabila ia menjangkau usia dua tahun dan bertelur. Mengikut kajian Jabatan Perikanan Laut Sarawak, Tenualosa Toli mula bertelur dari bulan Setembro hingga Oktober dan berkurangan pada bulan novembro. Bagaimanapun, ikan terubuk banyak memasuki sungai dari bulan Abril hingga bulan Oktober. Musim ikan terubuk bermula agak lambat tetapi pendek iaitu Jun hingga Oktober bagi kawasan Batang Lupar, manakala bagi Batang Lassa pula, musimnya berpanjangan sehingga enam bulan iaitu April hingga novembro. Faktor ini disebabkan perpindahan terubuk berbeza antara Batang Lupar dan Batang Lassa. Terubuk jantan boleh mencapai ukuran panjang sehingga 12.8 hingga 34 sentimeter manakala betina ialah dari 14 hingga 46.2 sentimeter dan masing-masing mempunyai purata berat 178.2 gramas de 533.9 gramas. Bagaimanapun, Sarawak berdepan masalah kepupusan ikan terubuk yang meruncing berikutan penangkapan ikan tidak terkawal oleh nelayan tempatan, menyebabkannya tidak sempat sampai tempoh matang untuk menjadi terubuk betina dan bertelur untuk meneruskan pembiakan. Justeru, usaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani um memkat de kajian ke atas sperma terubuk Sarawak yang kini semakin diancam kepupusan adalah satu berita baik. Timbalan Menterinya, Datuk Rohani Karim berkata, selepas kejayaan penyelidikan ke atas sperma ikan air tawar seperti kelah di Sungai Pahang dan temoleh di Sungai Perak, kini tumpuan akan diberikan kepada ikan terubuk de Batang Lupar, Sarawak. Rohani berkata, ketika ini spesies ikan terubuk di negeri ini dikatakan semakin pupus akibat aktiviti penangkapan ikan terubuk yang tidak terkawal dan kaedah tradisional. ---- Berita Harian Online

No comments:

Post a Comment